Nagyvenyimi hétvége

Január közepén egy pestkörnyéki horgászversenyen találkoztam egy régi, környékbeli cimborámmal Molnár Tomival. Rövid beszélgetés után megtudtam, hogy van neki egy kis horgászparadicsoma, ahova azonnal meg is invitált. A Budapesttől 80 km-re fekvő Nagyvenyimen található tórendszernél csodálatos hétvége várt ránk.

 

Február 2-án egy szép szombati napon Silye Zoli barátommal kocsiba ültünk és meglátogattuk Tamást. A festői tónál éppen elfogadható időjárás fogadott, míg a vízben rengeteg ponty, amur és keszeg várt már ránk. Felszereltük a picker botokat (igazából Zoli egy kis Catana pergető botot fogott be pickerként), a horogra csonti-giliszta kombináció került és bedobás után elkezdődött a várva várt peca.

 

Az első ponty, mint szokott általában, most is Zoli barátom pálcáján jelentkezett, de nem kellet sokáig várnom, és az enyémet is megcibálta egy bajszos halacska. Később a gilisztával bevetett botokra, sorra jöttek a pontyok, de sajnos az időjárás kegyelme és a girnyónk is elfogytak. Szakadó eső mellé erős szél társult, így négy óra körül befejeztük a horgászatot és összepakoltunk. Rövid szárítkozás után elbúcsúztunk a tógazdától, és elindultunk hazafelé. Összesen öt gyönyörű izmos, de kapitálisnak nem nevezhető pontyot fogtunk, így összegezve

megérte lekocsikázni és elázni.

 

Vasárnap reggel napsütés fogadott bennünket. Rövid tanakodás, majd telefonálás után ismét úton voltunk Nagyvenyim felé. Az előző nap eseményeiből okulva útközben benéztünk egy horgászáruházba, és rendesen feltankoltuk magunkat gilisztával. Az autópályán szokásos kihaltság fogadott, majd Dunaújváros környékén meglátva a sötét eget, a tegnapi nap bőrigázása jutott eszembe. Szerencsére aznap az időjárás is kegyes volt hozzánk, ugyanis a borultság után még a nap is kisütött.

 

Vasárnap már két-két bottal horgásztunk. Én a szokásos picker mellé befogtam a pergető botomat „ultraheavy pickernek", melynek a spiccére egy öntapadót rakva már szinte feederes beütése volt. Zoli rakós botokkal és a tegnapi Catanával próbálkozott. Sajnos az ő horgaiért nem igazán versengtek a halak, amit később ezt az etetőkosár hiányának tudtuk be. A rakós bot sem volt eredményes, mert még nem igazán merészkedtek partközelbe a halak. Miután a Catanára is felkerült az etetőkosár, már ő is elkezdte a halak fárasztását.

 

A nap végére én 11 pontyot fogtam, ezeken felül még egyet akasztottam, de éppen fárasztottam a mási pálcával ezért átadtam a botot Tomi öccsének, hogy a munka közben ő is pecázzon egy kicsit. Zoli barátom hat pontyot kényszerített a partra. A nap folyamán többször előfordult, hogy ketten is fárasztottunk egyszerre, ezzel is megkoronázva a csodálatos nagyvenyimi horgászhétvégét. Már alig várjuk a következő alkalmat, és ezúton is köszönöm a házigazdáknak a meghívást!

 

Válint Gyula (Faro)

Az írás a hal-i.hu-n és a haltarto.hu-n.

 

TurelemPontyotTerem.jpgElsoPonty.jpgEzustermesPotyka.jpgKeszulodes.jpgHalorhaz.jpgEgyszeruenSzep.jpg