Venyimi tusa

Jó reggelt, jó szurkolást!

 

Szeretettel köszöntök minden érdeklődőt! Felvételről közvetítjük az április 20-án megrendezett Nagyvenyimi tusát.

 

Nagyvenyim, Kredenc birodalma

 

Ez egy egész éves sorozat első állomása, ahol mindenre elszánt sportemberek mérik össze tudásukat és szerencséjüket. Remek ötlet a szervezők részéről ez a versenysorozat, hiszen aki
egész évben egyenletesen jó teljesítményt tud nyújtani, ráadásul eltérő vizeken és módszerekkel, az igazán megérdemli az elismerést! A jelen forduló pályája rendkívül ápolt gyepével és igen határozott partvonalával hívja fel magára az először idelátogató figyelmét. A kiszolgáló létesítmények is minden igényt kielégítenek, egyszerűen remek helyszín e nemes versengésnek. Említést érdemel még a nem várt kedvező időjárás. Bár a helyszínen tartózkodik mindenki mumusa Pisty30 ali(j)as Rainman, talán megússzuk hóvihar, jégeső és orkán erejű szél nélkül!

 

De nézzük csak, időközben szállingóznak a résztvevők. Igazi profik pattannak ki dugig pakolt autóikból és verődnek laza csoportokba. Úgy tűnik néhányan igen jól ismerhetik egymást, mert harsány ugratások kezdődnek, erőteljes gesztusokkal és nevetgéléssel körítve. Lassan úgy tűnik teljes a mezőny, megközelítik a rendezőségi szaletlit és kezdetét veszi a hivatalos program, névjegyek kerülnek a felsőruházatra, sapkákra az egyszerűbb megszólítás kedvéért. Á nem, mégsem, szokás szerint egyvalaki még hiányzik. Holi nem hazudtolja meg magát, és utolsóként esik be. Sebaj, legalább ideért nem úgy, mint néhány nevező, akiket még telefonon sem lehetett elérni. Reméljük nincs nagyobb bajuk.

 

És kezdődik a sorsolás, szinte kitapintható az izgalom. Sorban járul mindenki az áhított trófeához és előránt egyet a cetlik közül melyek a kisorsolásra kerülő helyek számait tartalmazzák. Sokan áhítoznak közeli helyre, hogy legalább ne kelljen sokat cuccolni. Mindenki parancsszóra szétszéled és elfoglalja a versenypozícióját.

 

Előkerülnek a vegyszerek, titkos összetevők, varázs csalik. Sok csapágyas kurblik rögzülnek az űrkutatás medium-heavy hozadékaira, a sick gyűrűkön sinking-ek surrannak, amik később lézerélezett kampók fojtogatásába kezdenek. Ezek ezt nehezen tűrve nyüvek, mézes, epres és ki tudja még milyen ízű-szagú kukoricák szurkálásába kezdenek, remélve hogy halhúsba is belekóstolhatnak rövidesen. Tudományos fantasztikum ez kérem, sci-fi a javából.

 

A kis szakmai kitérő után nézzük milyen összetételben állnak a rajtvonalhoz a versenyzők:

 

Az A szektorban Margaret került ideális pozícióba, mondhatni surranó pályára, akit Ferike Super Mario-t megszégyenítő tempóban pátyolgat és lát el kívánságának megfelelő előkével. Itt foglal még helyet a birodalom ura Kredenc (akit néhányan viccesen csak Konyhaszekrénynek becéznek), neki a hazai pálya mindenképp előnyt jelent és még az erő is vele van. Kajári Tibi és Captin Poco nagyon készülnek, hogy kivillanthassák oroszlánkarmaikat. Utóbbi, hírek szerint mentalista képességek birtokába került.

 

Mellette Boylee, aki korábbi versenyein sorra kupákat zsákmányolt, így esélyesek között tartják számon. Következik Feroli az első számú kupaaspiráns, aki egy kisebb nádsziget mögé húzott, elrejtve nyerő taktikáját a konkurencia elől. És persze itt van a jelen forduló gazdája Williem, aki nem bíz semmit a véletlenre. Nem elég, hogy hírhedten lefinomított szerelékkel indul harcba, még erősítésként leányát, Halbabát is maga mellé rendelte.

 

A B szektor kissé kiesik a látókörünkből. De ide is jutott a nagy nevekből. Ki ne ismerné Bakó Petikét az ifjú titánt? Hírek szerint a következő versenyeken külön gyermek kategóriát is fognak alakítani, csak hogy ne kelljen sokaknak szégyenszemre egy még írástudatlan kis mágus mögött végezni. Felmerült még ugráló-vár, céllövölde illetve körhinta esetleges elterelő célzatú beszerzése, de ezt az érintett kategorikusan visszautasította. Persze Petike most sem hagyta otthon hű emberét Bakó Lacit, akinek különös kegyként még annak nyereménybotját is engedélyezte használni. A szektorban foglal helyet még az örökké jókedvű Sori, aki most mintha önmaga árnyéka lenne. Ki tudja, talán túl sok sör fogyott előző este, de elég nyúzottnak tűnik. Ez mindenképp Petike malmára hajtja a vizet. Nézzük csak, ki van még itt!

 

Áááá igen a Fejben horgászat koronázatlan királya Emoss. Vajon most mire lesz elég a szellemi fölénye? A szektort erősíti Pacal is, aki reméljük ma felteszi a koronát pályafutására! És ne feledkezzünk meg a végtelenül szimpatikus Miklósékról sem, mármint Ancsiról és Gáborról akik álló csillagai a baráti összejövetelek égboltjának. Ha csak fele annyira lesz szerencséjük, mint amilyen finom sütikkel kápráztatják el az egybegyűlteket, nehéz lesz befogni őket. Hoppá a Bojtár family, úgy tűnik ez egy igen családias szektor lett! És még itt száll ringbe Jáger Józsi is. Róla kevesebbet tudunk, titkos favorit, mondhatnám fekete ló.

 

Végül itt a „halálszektornak" titulált C szegmens. Fantasztikus névsor, kérem! Láng Józsi, Tomko, Kovács Mihály, Gombi, tőlük minden kitelik. Kipi az apró pontyok réme lehet, hogy ma is eredményes lesz? Segal a marcona, Pisty voodoo esőtáncos barátunk, lehet ezt a sort fokozni?! Lehet kérem, bár magam sem hittem! Hajdu Holi László a nehézsúlyú bajnok, akit -rossz nyelvek szerint- nagy világcégek szponzorálnak. Legalábbis ipari mennyiségű felszerelése erre enged következtetni. A szektor végét a Vágó klán uralja. Köztük a rangidős Laci aki többször bizonyította, különös érzékkel képes a nagy halakat kiszelektálni. Közvetlenül mellette a felülmúlhatatlanul bűbájos Judit, akinek a státusza a klánban nehezen meghatározható, de kétségtelenül tagja annak. Hozzáértését többször megvillantotta már. Most sem fogja ingyen adni a bőrét! Balján a szúrós tekintetű Skeeter, aki még ráadásul Bálint is, vágod? Vérszívásban csakúgy nagymenő, mint halfogásban. A többieknek fel kell kötniük a jégeralsót, ha versenyben akarnak maradni. A sort a korábban szebb napokat látott Duba zárja, aki véletlenül sem Vágó, és akit szemmel láthatólag nyom a szélső helyben rejlő esély terhe.

 

Kedves olvasóink, 8 óra 30 perc. Megkezdődik az etetés. Ki milyen taktikával készül, annak megfelelően csúzlizza befelé a gombócokat, vagy csak a kosárba gyúrja a csalogatónak szánt kaját. De nini, Duba miért szalad a rendezőség irányába? Érthetetlen, hiszen már etetnie kellene. Megáll Ferikééknél. Ahaaa csonti készletét jött feltölteni. Remek nyüvekkel felszerelkezve robog vissza a helyére. A kiírásnak megfelelően 15 perccel 9 óra előtt indul a nagy megmérettetés. Összecsapnak az amatőrnek legkevésbé sem nevezhető halpecérek.

 

Meredten szuggerálják rezgőspicceiket. Őőőő illetve van, aki rakós botja végét. Kérdően tekintek szakértőnkre, aki megnyugtat nincs ebben semmi szabálytalan, bár ő sem érti. Nagy huncutságot szimatolunk a dolog mögött.

 

Hopp a C szektorban már halat fárasztanak! Úgy tűnik Skeeter pontos etetése nem hagyta hidegen a pontyokat, de hogy ilyen hamar kapása lesz, ezt talán ő sem gondolta. És jön a riposzt Duba részéről. Idáig hallatszott a nyeletőfék hangja. Micsoda izgalmas kezdés, kérem! Aztán beindul máshol is a halkitermelés, de mintha hullámokban csapnának le a csalikra ezek a venyimi pontyok, és nem kis vehemenciával védekeznek. Azonban mintha nem egyenletesen terhelnék a versenyzőket sem a halak. Imitt-amott kókadni vélem a harci kedvet.

 

Mint ahogy az Oberle család jelenlévő csinos képviselője is mintha értetlenül állna a haltalansága előtt. És a papírforma nem hazudtolódik meg. Bakó Petike hangja hasítja a levegőt: „Mérlegeeees!" Úgy tűnik varázscukorkáját ma sem hagyta otthon.

 

Kiküldött munkatársunk jelenti, hogy Kredenc gyönyörű 4 kilót meghaladó tömegű pontyot szákolt. Rossz nyelvek egyből meleg szőrös téli kabátot emlegetnek, és kormoránokkal, törpeharcsa telepítéssel esetleg takarmány megvonással megzsarolt tólakókról beszélnek, de megnyugtatok mindenkit, ezek egytől-egyik nélkülöznek minden alapot. Innen-onnan sercegő bőr hangját hozza felénk a szél. Többen Rainman bosszúját látják a dologban, aki úgy tűnik átesett a ló túloldalára. Még ennyi rosszindulatú feltételezést!

 

Az A szektorban Margaret kegyetlenül belekezdett, de később inkább a főzés körüli teendőit intézte. Williem, aki ténykedésével kiérdemelte a tiszteletbeli Sir előtagot, atyai gondoskodással körbesétálja a tavat, és mindenkihez intéz néhány biztató szót. Nem horgásznia kellene? Érthetetlen, lehet, hogy nem is versenyen vagyunk? Mi ez itt baráti találkozó? Elnézést, szakértőnk ismét súg valamit a fülembe. Bocsánat az értetlenségemért, felhívták a figyelmem a tusa kiírásában szereplő kitételre, miszerint: „A PECATUSA nem egy hagyományos verseny, mert a verseny jelleggel azonos súllyal szerepel a „baráti peca" is, ahogy ezt a versenyszabály is tükrözi." Így már mindjárt világos a dolog.

 

De térjünk vissza a versenyhez! Hoppá-hoppá, mintha Feroli is magára talált volna. Kezdeti mélyrepülése csupán álca volt? A B szektort meg talán elátkozták? Pedig korábbi tapasztalatok alapján nagyon halas szakasz. Emoss igyekszik azért Petike nimbuszán csorbát ejteni. Kérdés, mennyire képes a parton is jó lenni? A C-ben részeredményt összesítettek, és milyen meglepetés, Duba kevesebb hala ellenére vezet. De Judit is belehúzott. Érdekes, szomszédjától etetést rendelt maga elé. A szomszédot meg annak szomszédja orsóval, pellettel és szákolással segíti? Jaaa kérem, „baráti jelleg".

 

Lassan közeledik a lefújás. Most kell még hajrázni cimborák! Van, aki nem mer eltérni a bevált édes pelletektől, de nem azt sulykolják a fejünkbe, hogy mindig mást csinálj, mint a többiek? Az A szektorban érdekesen alakul a verseny Feroli mintha vezetne, de Kredenc bármikor előrukkolhat valami meglepővel. Poco nem elégszik meg saját szerelésének használatával, Kredencével is akar fogni valamit. Most is, bevág, és meg is van kérem. Szépen dolgozik a bot és sikerül is partra vezetni az egyen méretű játszótársat. Na ezt kinek fogják elszámolni? Mellettük Boylee egyenletes halfogásával jó eséllyel szólhat bele a végelszámolásba.

 

De nézzük, mi folyik a túloldalon? Huhúúúú! Mekkora pontyot szákolt Judit! Majdnem 2 kiló. Itt a szélső trióból ha bárki beleakad egy komolyabb halba, megfordíthatja az eredményt. Már csak pár perc van hátra, és Duba ismét odaütött valaminek. Eddig még nem görbült ennyire a botja. Nyugodtan fáraszt, hisz tudja dudaszó előtt akasztott jószágát még beleszámolhatja az eredményébe. Húha, nagyon elment a hala Skeeter felé, aki bevág! Duba értetlenül bámulja elvágott főzsinórját, mintha valami szitok is elhagyná a száját, és látszik szinte összeomlott. De Skeete fáraszt, hal van a horga végén, tehát ártatlan szomszédja halvesztésében. Megőőőrülök, mi lesz még itt! De ez a pontyocska csak kabátba vette a horgot, tehát érvénytelen. Micsoda pech, lehet, hogy ez nagyon fog hiányozni?!

 

Éééééés még nincs végeeee! Duba másik szerkója elsül. A bot derékba hajlik, a nyelető visít. Megtépázott botját elhajítva a reménytől újra feleszmélt versenyző ugrik a még harcban lévő szereléséhez, bevág, de pár másodperc elteltével megszűnik a kontaktus.

 

Leakadt. Szerintem ezt már nem fogja ép elmével elviselni. Szomorúan elkezdi összepakolni cuccait. Három perc alatt már nem fogja tudni behozni szomszédja vélt előnyét. Az A-ban Poco végső megoldásként 15:59-kor a TV-ből vett „Göhbülj, göhbülj!" parancsot intézi botjai felé. És, nem hiszem el, tényleg meggörbül. Ez olyan meglepő, hogy ő maga sem hiszi. Rá kell rivallni, hogy bevágjon. De ez már nem oszt, nem szoroz, vége a küzdelemnek. A kipirult, megfáradt, éhes, szomjas társaság elkezdi visszatuszkolni a csomagtartókba a ládákat, vödröket, táskákat, igyekeztek minél hamarabb elfoglalni a bázist, és megosztani élményeiket barátaikkal. Ínycsiklandozó illatok vezetik a tetthelyhez a bandát.

 

A szakács brigád nem végzett hiábavaló munkát, valószínűleg lényegesen kevesebb fog maradni a fáradozásuk eredményéből, mint bekevert etetőanyag a résztvevőknél. Már mindenki a helyszínen, illetve nem. Természetesen Holi még a túlparton. Lassan azonban csak befut.

 

Egy kupacban a banda, és kíváncsian várják Sir Williem igehirdetését. B szektorban harmadik helyen Miklós Anikó végzett. Szép helyezés, gratulálunk hozzá! Második Emoss. Sokan véletlennek tartják ezt, de nyilván csak gonoszkodnak. És a szektort Bakó Petike nyerte, ezzel ismét szép kupát vihet haza, büszke szülei örömére. No, ezen senki sem csodálkozott. C szektor következik. Három pontot könyvelhet el Oberle Judit, aki nem csak bájával tündökölt ezen a napon. Megszorongatta rendesen a fiúkat. Másodikként zárta a szektort Skeeter. Ekkor sokan felhördülnek, hiszen 11, nem tévedés tizenegy pontyot fogott! Előtte mindössze 23 dekával Duba végzett, aki nem akar hinni a fülének, de azért széles vigyorral átveszi a serleget.

 

Végül az A szektor bajnokai jönnek. Harmadik a szektorban az a Boylee lett, aki ismét letette névjegyét, és bizonyította elmúltak már a Betli Duós idők. Másodikként Kredencet szólította Will. Hiába, a helyismeret! Első ismét az a Feroli lett, akit a verseny előtt sokan szerettek volna más szektorban tudni. Most is hozta a formáját, megérdemelten hódította el a nap legfényesebb díját, és egybehangzó vélekedés szerint, ezen mindössze 1 dekás előnye az összetettben sem csorbít semmit.

 

Következnek a különdíjak.

Ismét Kredenc neve hangzik el. 4,10-es pontyának senki sem ért a közelébe, így a gazda nemcsak egy díszes szobrocskával, hanem egy 8 méteres spiccbottal is gazdagabb lett. Fura különdíjként Poco egy üveg vilmoskörtével fényezheti mentalista képességeit, melyet „Legsportszerűbb szomszéd horgász"-ként elkövetett tetteiért tógazdánktól érdemelt ki. A legkisebb kifogott ponty szintén egy üveg jóféle szeszt hozott megszákolójának, Kipinek. Legvégül érdekes kezdeményezésként, Mázli díj átadására került sori –bocsánat- sor. Ezzel a vigaszdíjjal az utolsó pillanatokig fokozta a rendezőség a hangulatot. Bár a nap folyamán nem brillírozott, a szerencsés nyertes Sori bizonyította, hogy minimális alvásnak is lehet maximális hozadéka.

 

A nap megkoronázásaként a megfáradt horgászok nekiülnek a gőzölgő paprikás krumplinak, és kvaterkázással fűszerezett jóízű falatozásba kezdenek. Látszik rajtuk elégedettek. Fejükben talán felrémlik a „Venyim már az enyim is" gondolat. Hiszen mindenki visz egy darabot ebből a kedves horgászhelyből magával, de még ennél is nagyobb csodaként, ez meg sem látszik a tavon, sőt...

 

Remélem jól szórakoztak, és legközelebb is velünk tartanak! Köszöni figyelmüket:

 

Duba, a kommentátor
(fotó:Andi, Holi)

Az írás a haltarto.hu-n.

 

venyim_tusa_02.jpgvenyim_tusa_07.jpgvenyim_tusa_04.jpgvenyim_tusa_06.jpgvenyim_tusa_12.jpgvenyim_tusa_20.jpgvenyim_tusa_08.jpgvenyim_tusa_05.jpgvenyim_tusa_13.jpgvenyim_tusa_03.jpgvenyim_tusa_18.jpgvenyim_tusa_16.jpgvenyim_tusa_17.jpgvenyim_tusa_09.jpgvenyim_tusa_15.jpgvenyim_tusa_10.jpgvenyim_tusa_11.jpgvenyim_tusa_19.jpgvenyim_tusa_14.jpg